Merg la interviu (cu un recruiter)

Am primit de multe ori in ultima perioada intrebari legate de modul in care ar trebui sa decurga un interviu cu o companie de recrutare. Cum as putea sa ma pregatesc? Oare ce ma intreaba? Cand sa ma astept la un raspuns?

Cum ma pot pregati?

Incercand sa inteleg putin cine este compania pe care o reprezinta respectivul Recruiter, este o companie de recrutare, una de head hunting, au reputatie buna pe piata, stiu pe cineva care a mai fost la interviu la ei, am de la cine cere o opinie. Apoi, pregatirea e clasica,  ca pentru orice interviu, ar fi ideal sa incerc sa imi pun in ordine putin ideile, ce am facut, cu ce rezultate, care sunt proiectele cele mai relevante pentru mine, care au fost momentele cele mai dificile si realizarile de care sunt cel mai mandru.

Oare ce ma intreaba?

Intrebarile vor viza atat evaluarea nivelului de competenta in ariile care sunt de interes pentru proiectul pe care il deruleaza, cat si motivatia de a face o schimbare, modalitatea in care mi-am dezvoltat cariera pina in acest moment, nivelul de pachet pe care il astept, etc. Pe scurt, orice intrebare care l-ar putea ajuta sa prezinte cu succes candidatura ta mai departe in fata unui potential client. Recruiterul este partenerul de discutie cu care poti construi de fapt o poveste de succes. De deschiderea pe care o ai fata de acesta si sfaturile pe care un Recruiter bun le poate da, depinde in mare masura rezultatul unui proiect de recrutare. Sunt multe situatiile in care discutiile dintre acesta si client acopera aspecte care n-au fost mentionate initial in descrierea de post, temeri pe care clientul le are cu privire la profilul tau, pe care el este primul care le va contracara… daca are intradevar raspunsurile de la tine, si mai ales daca are raspunsurile reale.

Cand sa ma astept la un raspuns?

Depinde…mai ales de tipul de interviu la care participi. Este unul general, de informare, atunci persoana din fata ta va putea reveni cu un raspuns doar in momentul in care are o oferta potrivita pentru tine. Greu de anticipat cand se poate intampla asta, este clar, dar tine foarte mult de proiectele pe care le va derula in perioada urmatoare.

Daca interviul este unul specific pentru un anumit proiect, in maxim 2 saptamini dupa derularea primei intalniri ar trebui sa ai mai multe detalii legate de existenta pasilor urmatori. Sau de absenta acestora, situatie in care ar trebui sa stabiliti impreuna care sunt sansele ca un proiect similar sa apara in perioada urmatoare.